Despre noi

Rotary Reșița 1

Clubul Rotary Reșița, a fost chartat de catre Rotary Internațional în data de 14 mai 2005 și face parte din Districtul 2241 Romania și Republica Moldova alături de alte 116 cluburi, așadar anul acesta se împlinesc 10 ani de Rotary la Reșița

 

Rotary Romania

» La 8 aprilie 1929 a fost înființat Rotary Club București, fiind chartat de Rotary International la data de 20 mai 1929, având numărul 3146. Președintele fondator a fost inginerul Christian Penescu Kertsch.
Salvati

» Printre următorii președinți se numără nume ilustre precum Gheorghe Țițeica, Prințul Constantin Basarab Brâncoveanu, Cezar Mereuță.

» Au urmat alte Cluburi Rotary în Romania: Timișoara (aprilie 1929), Arad (octombrie 1929), Brașov (octombrie 1930), Cernăuți (octombrie 1930), Câmpina (septembrie 1933), Cluj (decembrie 1935) si Ploiești (aprilie 1936).

» Între anii 1936-1940, în România a funcționat districtul Rotary nr. 84. Guvernatori: Christian Penescu Kertsch, Agripa Popescu, Prințul Constantin Brâncoveanu.

» Agripa Popescu a deținut cea mai înaltă funcție la nivel de Rotary International, aceea de Director.

» Renașterea Cluburilor Rotary în România a început în anul 1992, cu sprijinul Rotarienilor francezi. În data de 4 mai 1992 a fost re-cartat Clubul Rotary București, care a sărbătorit cea de-a 85-a aniversare in 2104, conform evidențelor Rotary International.

» În prezent în România și Republica Moldova există 116 cluburi Rotary, cu peste 3100 membri, care formează Districtul 2241, dintre care în București funcționează nouă cluburi: RC București, RC București Continental, RC București Curtea Veche, RC București Atheneum, RC București Levant, RC București Triumph, RC București Ambasador, RC București Octo și RC București Cișmigiu.

 

Rotary International

» Rotary este o organizație mondială, ce grupează peste 1,2 milioane de lideri ai tuturor ocupațiilor si ai comunităților locale.
Salvati-inima-unui-copil---Caiet-de-sponsori-2015-V3-14

» Membrii cluburilor Rotary își dedică în mod voluntar serviciile umanitare către comunități și încurajează promovarea standardelor etice ridicate în toate profesiile, ajutând la instaurarea păcii și înțelegerii în lume.

» Astăzi există peste 34.000 de cluburi Rotary, în peste 200 țări. Cluburile Rotary sunt apolitice, nereligioase și sunt deschise tuturor culturilor, raselor și credințelor.

» Primul club Rotary din lume a luat ființă la Chicago, în data de 23 Februarie 1905, la inițiativa lui Paul Harris, un avocat care a reușit să grupeze într-un club profesional spiritul de prietenie intre membri. Numele Rotary derivă din practica de început a rotației locației întâlnirilor, între sediile membrilor clubului.

» Pe măsura dezvoltării fenomenului Rotary, misiunea sa s-a extins dincolo de a servi interesele profesionale și sociale ale membrilor clubului. Rotarienii au început să-și folosească tot mai mult resursele și vocațiile pentru a contribui la ajutorarea comunităților aflate în dificultate.

» Dedicarea organizației către idealul de a servi se reflectă cel mai bine în motto-ul său: “A servi mai presus de sine (Service Above Self)”.

» Odată cu intrarea în secolul 21, Rotary s-a pliat pe îndeplinirea nevoilor unei societăți în continuă schimbare, dezvoltând proiecte sustenabile, extinzându-și eforturile în a aborda subiecte presante:

« Pacea și prevenirea conflictelor

« Prevenirea maladiilor și tratamentul lor

« Asigurarea apei și a sistemului sanitar

« Sănătatea mamei și a copilului

« Educație și combaterea analfabetismului

« Dezvoltare comunitară

» După căderea Zidului Berlinului și destrămarea Uniunii Sovietice, mai multe cluburi Rotary au fost chartate sau re- înființate în Europa Centrală și de Est.

» Prin proiectul sau mondial Polio Plus, Rotary Internaţional a contribuit cu peste 850 milioane de dolari pentru a imuniza împotriva poliomielitei peste 2 miliarde de copii din 122 țări ale lumii. Rotary a reușit să colecteze, în ultimii doi ani, peste 200 milioane de dolari, în contrapartida donației de 350 milioane de dolari, venită de la Fundația Bill & Melinda Gates. Rotarienii nu au ezitat sa se ofere voluntari pentru a vaccina copiii din zonele de conflict din lume, plătind câteodată chiar cu viața.